Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztói csoportok - nem árt az óvatosság

Munkatársunktól, 2009. szeptember 15. - kedd 11:33
Címkék: fogyasztóvédelem, reklám, bank, hitel, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sokan nincsenek tisztában azzal, mit is takar az a kifejezés, hogy fogyasztói csoport. Hallhattunk már róla a rádióban, a tévéhíradóban, azonban ahhoz, hogy ténylegesen megértsük ezen csoportok működését és felismerhessük a bennük rejlő kockázatot, nem árt kicsit részletesebben megismerkednünk velük.A fogyasztói csoport egy olyan szerveződés, amely felfogható úgy mint egy részletre történő vásárlás, ami jelentős szerencseelemet is tartalmaz. A csoportba belépő tagoknak az a célja, hogy egy általuk meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz a csoport segítségével könnyebben hozzájussanak. Ennek érdekében vállalják, hogy havonta törlesztőrészletet fizetnek, melynek fejében a csoport bizonyos futamidőn belül lehetővé teszi a tag számára a vele kötött szerződésben meghatározott ingó vagy ingatlan dolog megvásárlását. A csoport ezen dolgok beszerzését a tagok által fizetett regisztrációs és megbízási díjból, valamint a törlesztő részletekből álló pénzalapból fedezi.

A csoportot szervező kizárólag közvetítő szerepet tölt be, mintegy toborozza a tagokat, megszervezi a csoportot a hasonló igénnyel rendelkező fogyasztókból (például mindegyikük valamilyen ingatlanhoz akar jutni), beszedi a havi részleteket és közreműködik a tag által megszerezni kívánt termék megvásárlásában. A szervező a tag nevében és javára megszerzi a dolog tulajdonjogát, a tulajdonos tag pedig a vételárból fennálló hátralékát havi részletekben törleszti a kezéhez.

Forrás: photos.com
A csoport szervezője bizonyos időközönként gyűlést, sorsolást tart, hogy ily módon kiválasztásszák azt a személyt, aki az adott alkalommal hozzájuthat az általa meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz. Az, hogy az adott sorsoláson ki lesz a kiválasztott, nagyban múlik a szerencsén és a többi tag előtakarékossági hajlandóságán. Ugyanis, ha egy tag minél nagyobb összegű törlesztőrészlet kifizetését vállalja a sorsolás előtt, annál nagyobb eséllyel indul a sorsoláson. Tehát nem elég, hogy a sorsolás kimenetele már eleve kiszámíthatatlan, ehhez még hozzájárul az is, hogy nem lehet tudni, vajon a többi tag mekkora előtörlesztést vállal, azaz nem lehet kiszámítani, mekkora összeget kell felajánlani ahhoz, hogy az ember hozzájuthasson a meghatározott ingóhoz vagy ingatlanhoz. Előtörlesztési verseny indul a tagok között, így a kevésbé fizetőképes csoporttag hátrányba kerül.

Manapság a legnagyobb gondot a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos félreértések adhatják. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a csoport által csak ingó vagy ingatlan megvásárlására kerülhet sor, pénzösszeg átadására nem, hiszen a csoport pénzügyi szolgáltatást nem nyújthat, tehát általa hitelhez nem juthatunk. Gyakran nincs a fogyasztó tisztában azzal, hogy nem áruvásárlási hitel nyújtására kerül sor, hanem valamely dolog időszakonkénti sorsolására.

Kiváltképp problémát jelenthet, ha a fogyasztói csoportot bemutató reklám pénzügyi szolgáltatás látszatát kelti, kedvezőbb feltételekkel, mint a kereskedelmi bankok. Így például találkozhatunk olyan kijelentésekkel, hogy kezes és jövedelemigazolás nélkül is élhetünk ezzel a lehetőséggel, vagy hogy hitelképtelen "BAR listások" számára is hozzáférhető megoldás. Az átlagos fogyasztó ebből általában arra a téves következtetésre jut, hogy gyors "hitelhez" juthat olcsón, kedvező feltételekkel. Az alacsony részletfizetési összeg, a hosszabb futamidő első hallásra tényleg kecsegtető ajánlatnak tűnhet, azonban érdemes alaposan megfontolni, hogy mibe vágunk bele.

Ám sokszor csak a szerződéskötéskor derül fény arra a fontos részletre, hogy a áruvásárlási hitellel szemben itt nem jutunk azonnal hozzá a dologhoz, hanem teljesen bizonytalan, hogy mikor sorsolnak ki minket. Addig pedig havonta fizetni kell az áhított javak aktuális forgalmi értékének az adott hónapra eső részletét. Előfordulhat, hogy a kevésbé szerencsések csak évek múltán jutnak hozzá a szerződésben meghatározott dologhoz, mert az utolsók közt kerülnek kisorsolásra.

Az sem tudatosul a legtöbb belépő tagban, hogy a csoportból kilépni gyakorlatilag lehetetlen, a futamidő vége előtt általában nem lehet felmondani a szerződést, ha időközben meggondoljuk magunkat, az addig befizetett törlesztőrészletek, a regisztrációs- és megbízási díj elvesznek.


Amire érdemes minden esetben odafigyelni:

- A fogyasztói csoportban való részvétel által nem juthatunk hitelhez.
- A szerencsén múlik, mikor sorsolnak ki minket (lehet hogy csak évekkel később).
- A kilépés gyakorlatilag lehetetlen.
- A törlesztőrészleteket a futamidő végéig fizetnünk kell.
- A csoport többi tagjának anyagi helyzete is befolyásolhatja esélyeinket a sorsolások során.

A fogyasztói csoportba való belépés előtt győződjünk meg arról, hogy a csoport tisztességes ajánlatot kínál számunkra, a szervezőtől mindig kérjünk részletes tájékoztatást a szerződésről és csak a kockázatok gondos mérlegelése után írjunk alá bármit.

Forrás: FOME/Fogyasztóvédők.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Titti papírjaik vannak ! , 2011. június 07. - kedd 20:20

Éva tartok tőle kőműves munkára vannak csak bejelentve :) csak veszik fel előre a munkákra a lóvét .

Éva, 2011. június 07. - kedd 16:03

Huh, ez ijesztő, de gondolom ezeknek a csoportoknak van valamiféle működési engedélyük, na azt kéne bevonni.

ildikó, 2011. május 25. - szerda 08:56

Mi is bedőltünk ennek,azt hittük tartják magukat az ígéretükhöz március óta várjuk a szerződésben foglalt összeget azóta is csak várunk de követelik hogy havonta pontosan törlesszünk a nagy semmire.EBBE SENKI NE UGORJON BELE EZ EGY NAGY ÁTVERÉS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ági, 2010. május 27. - csütörtök 09:41

Nem tudom ,hogy mitfizetek amig akölcsönt nem kapom meg nincsen mit fizetnem!!!NEM KÖVETELHETIk!!!nem követelhetnek olyat a mitök nem telyesitenek!!!

Andrea, 2010. április 18. - vasárnap 19:15

Mi a párommal sajnos már aláírtunk egy szerződést egy ilyen fogyasztói csoportnál, ahol azt ígérték, három héten belül pénzhez juthatunk. Már a harmadik hónapnál tartunk, és még mindig semmi. Fizetni pedig kell a részletetm mert lehet,hogy éppen most kapjuk meg pénzünket.

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés