Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Itthon is forgalomba került dioxinnal szennyezett hús

Munkatársunktól, 2008. december 10. - szerda 22:55
Címkék: élelmiszer, egészség, mérgezés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Magyarországon is került kereskedelmi forgalomba Írországból, a dioxin-szennyezési ügyben érintett cégtől származó sertésmájat tartalmazó töltelékáru, az ötvenhét tonnányi termék visszahívásáról a forgalmazó cég intézkedett - tájékoztatott Bognár Lajos országos helyettes főállatorvos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese.


Magyarországon is forgalomba került esetleg szennyezett sertésbelsőség

Az elnökhelyettes elmondta: a Kaiser Food Kft. még kedden egy önellenőrzést követően jelentette be az illetékes élelmiszerbiztonsági lánc felügyeletéért felelős hatóságnak, hogy egy dán-norvég kereskedőcégen keresztül, két, a dioxin-szennyezési ügyben érintett üzemből sertésmáj szállítmányokat hozott be hazánkba. Egy 22,5 tonnás sertésmáj szállítmányból 20,6 tonnát zároltak az ellenőrök az Arabona Frigo Hűtőházban, illetve egy másik huszonkét tonnás szállítmányból már 14,5 tonnát feldolgozott a cég. Ez utóbbi szállítmányból készült hetvenhét tonnányi készárut állítottak elő, ebből ötvenhét tonna kereskedelmi forgalomba is került. A cég intézkedett a kereskedelmi forgalomban lévő tizenhat féle májas készítményének visszahívásáról, míg a raktáron lévő készletet az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság emberei zárolták. Az élelmiszerbiztonsági lánc zavartalan működéséért felelős hatóság mintát vett a szennyezés-gyanús árukból és azokat megvizsgálva az eredményt várhatóan december 17-én közli.

Forrás: MTI

Transzparensükön ezzel a szöveggel: "Nincs karácsonyuk, nincs jövőjük a sertéstenyésztő ír farmereknek!" - sertésenyésztők tüntetnek a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt Dublinban 2008. december 10-én, miután az ír kormány visszahívta az üzletekből, az éttermekből és a feldolgozó üzemekből a közelmúltban előállított összes disznóhúst, illetve az abból készült termékeket.

Az országos főállatorvos-helyettes arról is beszélt, hogy a kedden még nem azonosított, ám Magyarországra érkezett 6,5 tonna sertéshús az előző három tételhez hasonlóan továbbment Romániába. Kiderült ugyanis, hogy egy érdi hűtőházba is érkezett Lengyelországból dioxonnal szennyezett sertéshús, és abból három tételt továbbszállítottak Romániába. Egy tétel hol léte, akkor még bizonytalan volt. Az ír állategészségügyi hatóság a múlt hét végén tájékoztatta az unió többi tagállamát, hogy dioxinnal szennyezett sertéshús kerülhetett forgalomba nemcsak Írországban, hanem más országokban is.


Romániában dioxinos szennyezett gyanús sertéshúst foglalt le az élelmiszerbiztonsági hatóság

Csutak Nagy László, a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság alelnöke közölte: Írországból 3,5 tonnányi dioxinnal szennyezett sertéshús került egy bukaresti lerakatba, ahonnan azt öt dél-romániai cégnek szállították tovább. Az alelnök szerint Ilfov, Buzau és Olt megyébe került a fertőzött hús, de nem kizárt, hogy más megyékbe is jutott. Így az élelmiszerbiztonsági hatóság minden potenciálisan veszélyeztetett megyében ellenőrzéseket rendelt el. Olt megyében a helyi hatóságok egy belga cég által közvetlenül Írországból importált mintegy tizenhét tonna sertéshúst semmisítenek meg. Kolozs megyében több mint 4300 kilogramm olyan sertéshúst fedeztek fel, amely Írországból érkezett.

A Kolozs megyeiek a Temes megyei élelmiszerbiztonsági hatóságokat is értesítették arról, hogy onnan körülbelül ötszáz kilogramm gyanús sertéshús került egy helyi feldolgozó-vállalathoz. Hargita megyében például kétszázhatvan kilogramm ír sertéshúst dolgoztak fel és bocsátottak forgalomba. Az élelmiszerbiztonsági hatóság most azt próbálja megállapítani, hogy kik vásárolhatták meg a szóban forgó sertéshúst. Beszterce-Naszód, Buzau és Giurgiu megyébe is került a szennyezett húsból.


Írországban szarvasmarháknál is találtak dioxint

A sertések után dioxin nyomaira bukkantak írországi szarvasmarha csordákban is, az ír mezőgazdasági miniszter keddi bejelentése szerint azonban az ilyen marhahús fogyasztása minimális veszélyt jelent az egészségre. A mezőgazdasági miniszter tájékoztatása szerint az eddig megvizsgált tizenegy marhacsordából háromban találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségű dioxint az állatokban, további harmincnégy telep vizsgálati anyagának a feldolgozása még folyamatban van. Ezekről a telepekről egyelőre nem kerülhet forgalomba marhahús, általában az ír marhahúsnak a belföldi, illetve külföldi forgalomból való visszahívását viszont nem tartja szükségesnek a mezőgazdasági miniszter, mivel a dioxin-tartalom technikailag ugyan valóban több a megengedettnél, de az egészségre nem ártalmas, csak hosszan tartó fogyasztás esetén.

Az ír élelmiszerbiztonsági hivatal szerint a dioxinnal való szennyezettség mértéke és kiterjedése messze elmarad a sertéshúsétól. A sertéshúsban a megengedett szennyező anyag 80-200-szorosát találták, míg a marhahúsban 2-3-szorosát. A ír kormány szombaton rendelte el a belföldi készítésű sertéshústermékek visszahívását dioxinszennyeződés miatt. A visszahívás jelentős károkat okoz a sertéstenyésztőknek, de még nagyobb lehet a marhatelepek kára, miután a marhahús Írország legfőbb exportcikke, évi másfél milliárd dolláros kivitele háromszorosa a sertéshúsexportnak. Az Európai Bizottság korábbi közlése szerint huszonegy országba került dioxinnal szennyezett ír sertéshús, az unión kívül egyebek között Japánba, Oroszországba, Kínába, illetve az Egyesült Államokba is.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám , 2018. december 10.

A nevem Mária Ádám egy egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hag...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Szabó Tamás, 2018. december 09.

Tisztelt Ügyvéd Úr. Érdeklődnék egy konkrét esetben. 2003 ban aláírtam egy közmű fejleszt...

Kötelező-e a közmű-hozzájárulás?

Luis Roland, 2018. december 08.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés