Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bőrünk őre a szappan

Potondi Eszter, 2008. január 15. - kedd 11:45
Címkék: bio, adalékanyag, vásárlás, kozmetikum, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szappan egyik leggyakrabban használt tisztálkodószerünk. Vajon valóban egészségünket szolgálja?


A glicerines bioszappanokat kézzel keverjük ki, a hidegen sajtolt szappanoknál sajtológépet használunk. - mutat körül kis somogyvámosi szappanüzemében Kajtár Zsolt. Az alapanyagokat (kókuszzsír, glicerin, lúgok, illóolajok stb.) kimérés után többször átengedik az egy méternél alig magasabb gépen, míg állaga teljesen homogén nem lesz. Ezután következik a szeletelés, majd a csomagolás, és a szappan mehet is a kereskedőkhöz. "Kihagyjuk belőle a gyárak által használt vegyi anyagokat, ezért a szappan nem habzik annyira és kicsit gyorsabban fogy el, mint a gyári. Cserébe azonban teljesen természetes, némelyik gyógynövényt is tartalmaz."

Maihoz hasonló szappant először az arabok készítettek, olívaolajból és fahamu lúgjából. Az ilyen, teljesen természetes anyagokat mára háttérbe szorították a különféle mesterséges összetevők. Tudományos kutatások szerint a kozmetikai iparban, így a szappangyártás során használt anyagok egy része komoly egészségügyi kockázatot rejt.

Szempontok a vásárláshoz

Lehetőleg vegyszermentes tisztálkodószert vegyünk, ne csak az illatok befolyásolják döntésünket. A tudatos vásárlást nehezíti, hogy az összetevők csak latin és angol nevükön szerepelnek a dobozon. (Az összetevők tulajdonságainak listáját lásd a cikk végén!) Míg a bio, wellness-üzletek, drogériák termékpalettája igen széles, addig az élelmiszer üzletek többségében a hagyományos, nagyüzemileg gyártott szappanok kaphatók. Vizsgálódásunk során az átlagboltokat egy CBA képviselte. Emellett megnéztünk két drogériát (Rossmann, DM) illetve ellátogattunk egy plázába, és egy szappanokra szakosodott, luxusüzletbe is. A hagyományos méretű, száz-százhuszonöt grammos szappanok, ideértve a boltok sajátmárkás termékeit is – átlagosan 70-399 forintba kerülnek (Fa 124-130 Ft, Palmolive 119-229 Ft, Lux 109-129 Ft, Nivea 129-149 Ft, Dove 229-239 Ft, Camay 119 Ft, Baba 99-110 Ft, Safeguard 209 Ft, Rossmann 99 Ft, Natural Soap 399 Ft). A hagyományos szappanok többsége tartalmaz valamilyen egészségre és a környezetre káros összetevőt. Legolcsóbban szappant hipermarketekben vehetünk. A jellemzően cseh vagy szlovák gyártmányú tisztálkodószerek akár nyegyven forint körüli áron is kaphatóak, igaz, illatról esetükben nem beszélhetünk. A jó minőséget szappanok esetében is a természetes és biokészítmények garantálják. Ezek ára 330 és 6000 forint körül alakul. Általában az ennél olcsóbb, 330-500 forintos szappanok is megbízhatóak. Az aromaterápiás citromfűszappan 330-390 forint, a narancs-fahéj „Natural Soap” 399 forintba kerül.

Mielőtt kosarunkba kerülnének, érdemes átböngészni a természetes szappanok címkéjét is, mert ezek is tartalmazhatnak nem kívánt adalékokat. A középkategóriás termékekhez 500-900 forint körül juthatunk. Ezek csomagolásán általában már feltüntetik, hogy a termék milyen kedvező hatással bír, milyen bőrtípusra ajánlott. A gyógynövényes szappanoktól elkezdve a legegzotikusabb termékekig, például csokoládés, golgotavirágos, zabos szappanig bármi kapható. Például a minden bőrtípusra ajánlott levendulás, antiszeptikus, nyugtató hatású, Olívia 790 forintba kerül.

Forrás: Fogyasztók

A jó minőséget szappanoknál is a természetes és biokészítmények garantálják

A többezer forintos termékeknél már a különleges összetevőket: a drága növényi alapanyagokat, egyedi készítési módot kell megfizetni. A luxuskategóriájú termékek akár hatezer forintba is kerülnek. Többségük biotermék, melynek összetevői ellenőrzött ökológiai termesztésből származnak. Míg a mutatós dobozban kapható, négyszer száz grammos Broomley orchidea, hibiszkusz, jázmin, vagy cseresznyevirág illatú, egzotikus ázsiai szappan 3080 forint, addig az ugyanilyen kiszerelésű gyógynövényes mosakodószer 5098 forintba kerül. A természetes illatanyagokat, illóolajokat tartalmazó aromaterápiás szappanoknál például a virágszirmokból kinyerhető csekélyke illóolaj tartalom teszi borsossá az árat. Az eredeti, kiváló minőségű natúr, bioszappanok illatukról is felismerhetőek. A hagyományos, nagyüzemi szappanokkal szemben a természetes összetevőjű tisztálkodószerek jóval harmonikusabb illatúak.

Mitől jó egy szappan?

A jó szappan kevés szintetikus, bőridegen anyagot tartalmaz, természetes összetevőkből áll, PH semleges, megóvja bőrünk savköpenyét.- mondja dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos. Az erős, parfümös illatú, mesterséges adalékokat tartalmazó lúgos szappanvegyületek kiszárítják és irritálhatják a bőrt. A viszketés hatására hámhiányos terület keletkezik, ami megnöveli az ekcémás, bakteriális felülfertőződés kockázatát. A szappanok többségében tartósítószerként használt paraben és króm is kiválthat allergiás reakciókat.

 

Bőrünk enyhén savas kémhatású, (5.5 ph) érdemes tehát olyan készítményeket használni, melyek sem savas, sem lúgos irányba nem tolják el ezt az értéket. Az olívaolajat tartalmazó szappanok ilyenek. Natúr szappan használatánál is érdemes azonban figyelembe venni az egyéni érzékenységet, így a kamilla és a fahéj is okozhat allergiát. A szappangyártás fő nyersanyagai a faggyú mellett a növényi és hidrogénezett zsírok. A szappanfőzés kémiája egyszerű folyamat. A zsírokat vagy olajokat lúgos anyagokkal melegítik, mire azok zsírsavsókká – szappanokká és glicerinné – alakulnak.

A szappan minősége az alapanyagoktól függ. A már említett olívaolajból kiváló minőségű szappan készíthető, különösen, ha a lúggal történő főzés végén konyhasóval szemcsésítik. Ilyenkor a szappan az elegy felszínére úszik, a vizes rész, valamint a nemkívánatos színezőanyagok és szennyeződések pedig kiülepednek. Az áttetsző szappanok az alkoholos szappanoldat lassú lepárlásával és szárítással készülnek, a folyamat három hónapig is eltarthat. A jellegzetes homorú szappant pedig nem formába öntik, hanem szárítás közben zsugorítják. Glicerin puhítja és hidratálja a bőrt, a babaszappanokban is megtalálható kémhatása megegyezik a bőr természetes ph-értékével. A kénes, kátrányos gyógyszappanok és bóraxszappan pedig szárító antiszeptikus hatású.

1.  Bőrünk őre a szappan
2.  Természetes és káros összetevők

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2019. március 23.

Ha sürgős hitelre van szüksége a pénzügyi igények megoldásához, akkor €3000 és €80 000...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés